Red Rhino Noten

In samenwerking met het WWF ondersteunt de dierentuin van Karlsruhe verschillende soortenbeschermingsprojecten.

Red Rhino Noten

In samenwerking met het WWF ondersteunt de dierentuin van Karlsruhe verschillende soortenbeschermingsprojecten.

Dr. Reinschmidt van de Species Protection Foundation in een interview

Het Masai Mara-Soortenbeschermingsproject is een van de grootste soortenbeschermingsprojecten in de huur van Karlsruhe. Dierentuindirecteur Dr. In een interview vertelt Matthias Reinschmidt over de aanvraag en oplevering van het project, de Species Protection Euro en de zaadwerken met het WWF.

Welke rol spelen dierentuinen in het internationale soortenbehoud?

Moderne dierentuinen moeten altijd centra voor het behoud van soorten zijn. Bezoekers kunnen de diersoort beleven met ambassadeurdieren. Als dierentuin proberen we mensen bewust te maken van de problemen waarmee deze dieren in de natuur worden geconfronteerd – of het nu gaat om vernietiging van leefgebieden, stroperij of conflicten tussen mens en dier. We fokken ook bedreigde diersoorten en creëren zo back-uppopulaties in menselijke handen. Dieren uit dergelijke dierentuinpopulaties kunnen ook weer in het wild worden vrijgelaten als het leefgebied nog intact is.


Welke rol speelt soortbescherming in de leefomgeving van de dieren?

We proberen altijd buitenprojecten te ondersteunen die passen bij onze leefgebieden in de dierentuin. Dit doen we met de financiële middelen van de Karlsruhe Zoo Species Protection Foundation. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld olifanten in Sri Lanka, orang-oetans op Borneo en oranjekuifkaketoes in Indonesië. We proberen ook nevelwouden te behouden en te herbebossen met een biodiversiteitsproject in Ecuador. Wij ondersteunen het Maasai Mara-project van het WWF in Kenia voor grote dierenmigraties.


Hoe ziet de samenwerking met WWF er precies uit?

De Serengeti staat bekend om de indrukwekkende dierenmigraties in Afrika. Deze routes voeren echter niet door het bekende nationale park, maar lopen ook door het naburige Masai Mara. Daar voert de Keniaanse staat echter een landhervorming door; de uitgestrekte gebieden worden in kleine stukjes verdeeld en aan de plattelandsbevolking gegeven. Om hekken te voorkomen en de dieren toch te kunnen laten reizen, worden grote stukken land gehuurd van de bevolking. Dieren en mensen profiteren ervan. Hiervoor hebben we echter een belangrijke partner nodig: het WWF. Het hoogtepunt vanuit ons standpunt is echter dat 100 procent van ons geld van de Karlsruhe Zoo Species Protection Foundation rechtstreeks naar het project gaat en niet wordt gebruikt voor administratieve of marketingmaatregelen.


Sinds wanneer heeft de bescherming van soorten voor u zo’n dominante rol gespeeld?

De bescherming van soorten wordt elk jaar belangrijker omdat het steeds duidelijker wordt dat we ons midden in de zesde grote uitstervingsgebeurtenis in de geschiedenis van de aarde bevinden en dat de mens daarvoor verantwoordelijk is. Tegelijkertijd kunnen wij mensen ook het uitsterven van soorten beperken en op zijn minst enkele soorten redden. Wij worden als dierentuingemeenschap geconfronteerd met deze verantwoordelijkheid.

Zijn er diersoorten die vandaag de dag zouden uitsterven als ze niet in dierentuinen of dierenparken zouden worden gehouden?

Er zijn veel soorten die zonder menselijke zorg zouden zijn uitgestorven. Sommige overleven momenteel alleen in dierentuinen of soortgelijke faciliteiten omdat bijvoorbeeld hun leefgebied is vernietigd, terwijl andere al door succesvolle fokprogramma’s weer in het wild zijn vrijgelaten. Wij van de dierentuin van Karlsruhe hebben al met succes deelgenomen aan de herintroductie van Przewalski-paarden, bizons en sabelantilopen met dieren uit onze fokkerij. Dat geeft ons moed voor de toekomst.

Wat maakt een goede dierentuin in de 21e eeuw?

Als moderne dierentuin moeten we het evenwicht bewaren tussen een vrijetijdsplek voor mensen, een wetenschappelijke instelling, een buitenschoolse leerlocatie voor alle onderwijsniveaus en onze taak als soortbeschermingscentrum. Het welzijn van de dieren die wij houden staat echter voorop. We zullen de natuurlijke leefomgeving nooit kunnen nabootsen, maar we moeten er altijd naar streven om diervriendelijke huisvesting te bieden die zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften van de dieren.

Heb jij een favoriet dier?

Voor mij gaat het niet om één dier, maar om een ​​hele groep verschillende soorten: de papegaaien. Als kind ontdekte ik mijn passie voor deze dieren en die heb ik tot op de dag van vandaag behouden. Dankzij mijn jarenlange werk in de grootste papegaaienboerderij ter wereld op Tenerife en mijn kennis van de dieren is mijn liefde voor deze groep dieren steeds groter geworden. Hoewel ik alle dieren leuk vind, zijn papegaaien altijd iets heel bijzonders voor mij.

De Karlsruhe Zoo Species Protection Foundation heeft een soortenbeschermingsproject

Bezoek de Karlsruhe Species Protection-website (externe link) en ontdek meer!

Scroll naar boven